Historie

Van ‘Maastieners’ tot ‘WE’

WE-singers-players2

Vocalgroup ‘WE’ werd op 4 oktober 1963 opgericht als DE MAASTIENERS. In die tijd was er onder tieners veel belangstelling voor het zingen van hits, het koor groeide dan ook als kool. Na een groots optreden in ‘Luxor’ wegens het 5-jarig bestaan werd ook in 1968 een plaat gemaakt. Niet lang hierna verliet de eerste dirigent Adri Slootmaker DE MAASTIENERS. In de jaren daarna werden we begeleid door enkele zeer goede dirigenten, die geen van allen erg lang bij ons konden blijven. Behalve van dirigent werd er ook van naam gewisseld.

Maastieners01Het werd WE THE YOUNG WORLD HARBOUR SINGERS AND PLAYERS.

Dirigent / arrangeur Dick Borst was degene die de groep liet kennismaken met een heel eigen soort muziek. Niet alleen de arrangementen veranderden, ook de soort muziek en de naam. Het werd VOCALGROUP ‘WE’.

‘We’ zong niet meer alleen hits, maar ook onbekendere nummers die goed in het gehoor lagen. Na ongeveer tien jaar WE-er te zijn geweest moest Dick Borst om gezondheidsredenen afhaken. In de jaren daarna werd er, telkens met andere dirigenten, kennis gemaakt met andere muziekstijlen.

In 1982 nam John Muller het dirigentenstokje over. Met hem is ‘WE’ begonnen met het opbouwen van een geheel nieuw repertoire. Naast bestaande stukken zingen we ook door John gearrangeerde nummers. De tieners van toen zijn (tenminste) 30-ers en 40-ers geworden die nog steeds enthousiast hun hobby beoefenen. Daarnaast weten ook jongere zangers en zangeressen het koor te vinden.

In het voorjaar van 2017 heeft John Muller afscheid genomen van Vocalgroup ‘WE’. Onder zijn bezielende leiding heeft ‘WE’ heel veel goede optredens neergezet, denk bijvoorbeeld aan de zgn. ‘grote optredens’, die om de 4 à 5 jaar plaatsvonden in middelgrote theaters. Deze optredens waren een groot succes, mede door de combinatie van gevarieerde nummers, begeleid door een combo en de presentatie met behulp van verzorgde choreografieën en bijpassende decors. Vocalgroup ‘WE’ is John erg dankbaar voor de lange tijd dat hij het koor begeleid heeft.

Het dirigentenstokje werd in 2017 overgenomen door Kevin Zwinkels, een enthousiaste dirigent en pianist, die de zangers en zangeressen van ‘WE’ tot in 2021 heeft begeleid op hun muzikale pad.

In 2020 brak de corona-crisis uit. Net als alle andere koren in Nederland heeft WE als gevolg daarvan tot eind 2021 slechts beperkt kunnen repeteren en niet kunnen optreden, wat de nodige gevolgen had. Zo heeft het grote optreden dat gepland stond voor 2021 om die reden geen doorgang kunnen vinden en konden we geen gebruik maken van de repetitieruimte. Ondanks dat is Vocalgroup WE dankzij de enthousiaste leden goed door de crisis heenkomen en zijn de repetities zodra dat weer mogelijk was volop hervat.

In januari 2022 is het dirigentenstokje van Vocalgroup WE opgepakt door Sabine Geerlof- van de Zande. Onder haar enthousiaste en deskundige begeleiding is een mooie nieuwe start gemaakt en inmiddels Vocalgroup WE weer zo goed als op het niveau van voor de corona-crisis. Dit succes is ook te zien aan het groeiend aantal nieuwe leden dat de weg naar Vocalgroup WE weet te vinden.

Het huidige repertoire van ‘WE’ bestaat o.a. uit selecties uit musicals en andere goede (pop) muziekstukken die goed in het gehoor liggen en leuk zijn om te zingen. Het huidige ‘WE’ bestaat uit ongeveer 25 zangers en zangeressen, een pianist en een slagwerker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *